Fabrizio la Piana gitaardocent

Fabrizio la Piana

Gitarist en gitaardocent Fabrizio La Piana is enorm veelzijdig. Hij studeerde klassiek gitaar en elektrisch gitaar, studeerde cum laude af, trad veel op in clubs en op televisie en schreef zijn eigen lesmethode voor een uitgeverij. Klassiek, pop, jazz, heavy metal: Fabrizio is van alle markten thuis.

Fabrizio is geboren in Catania in Italië. Hij leerde als jongetje de basistechnieken op gitaar van zijn vader Vittorio La Piana. Hij studeerde klassiek gitaar aan het Conservatorium van Catania. Hij studeerde cum laude af met de elektrische gitaar. Fabrizio trad veel op in clubs en was dikwijls te bewonderen bij (lokale) televisieshows.

In 1998, nadat hij cum laude is afgestudeerd, begint hij gitaarles te geven aan de ‘Lizard school of Music’. Samen met de school schrijft hij “Scuola di chitarra elettrica hard rock/heavy metal”, een gitaarmethode uitgegeven door BMG|Ricordi. In 1999 raakt hij steeds meer geïnteresseerd in jazz en verhuist hij naar Milaan, waar hij studeert met D.Minotti (Baglioni,CPM) en G.Monteforte(F.Cerri,L.Konitz). In die tijd geeft Fabrizio ook les aan de ‘Yamaha music school’ in Milaan.

In 2000 wordt hij toegelaten aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij speelt in die tijd met verschillende formaties, van pop tot jazz, door heel Nederland. Nadat hij is afgestudeerd aan het conservatorium treedt hij veel op in Italië, voornamelijk Sicilië. Hij geeft ook les aan de ‘Schizzi Sonori school of Music’ in Catania. Daar heeft hij les gekregen van Scott Henderson, die over Fabrizio het volgde zegt:”Fabrizio sounds great! Has chops, a really good tone and he knows how to phrase!”

In 2010 richt Fabrizio de ‘Modern Music Academy’ in Zaandam op, de eerste muziekschool in Nederland als officiële partner van het ‘Rockschool network’ (www.rslawards.com). In 2013 is hij uitgenodigd in Latvia om een masterclass te geven aan de ‘Ventspils Muzikas Vidusskola’. In Latvia heeft hij ook opgetreden als gast artiest in de city big band op het Ventspils Groove Festival.

In Nederland is hij momenteel actief in zijn eigen trio: Fabrizio La Piana Trio en geeft hij gitaar les op scholen, muziekscholen en natuurlijk ook aan de Muziek- en Dansschool Heiloo.