Veel gestelde vragen en antwoorden over de lessen tijdens de coronacrisis.  

Wanneer gaat de school weer open? 

Muziek- en Dansschool Heiloo wil graag z.s.m. haar deuren weer openen maar wacht op goedkeuring van de gemeente. De gemeente moet de 1,5-meter-protocollen van onze muziek- en dansschool goedkeuren en kijken of opening kan binnen hun regelgeving. Zodra we open kunnen, hoort u dat van ons. Tot die tijd gaan we zo veel door met de online lessen. Blijf gezond muziek maken!

Is het veilig als de school open gaat?
Vanzelfsprekend doen we er alles aan om besmetting tijdens de lessen te voorkomen. Wij volgen hiervoor een landelijk goedgekeurd protocol dat is opgesteld door de branche. Aan dit protocol is hard gewerkt. Wij hopen na toestemming van de gemeente met gepaste maatregelen open te kunnen gaan. Het kan zijn dat dit in stappen geschiedt. Daarover later meer. 

Gaan de samenspelweken door? 
De samenspelweken gaan dit jaar helaas niet door. Hierdoor geven we onze docenten de gelegenheid om hun lessen weer op te pakken en zoveel mogelijk van hun lessen in te halen. Docenten kunnen samen met hun leerlingen wel besluiten om in ensembleverband te werken maar er zullen dit jaar niet voor iedereen ensembles zijn. Velen van u hebben het in het klanttevredenheidsonderzoek aangegeven meer samenspel te willen. Dit gaan wij zeker oppakken als het weer verantwoord is gezien het coronavirus.  

Hoe zit het met optredens voor mei/juni die al gepland stonden? 
De meeste optredens van muziekschool leerlingen in mei/juni gaan niet door. Voor musical en dans zullen we later bekijken hoe we alsnog een presentatie kunnen geven. Veel festivals gaan dit jaar ook niet door. De concerten en evenementen rond 75 jaar vrijheid en andere allemaal afgelast. 

Gaan we dan helemaal niets gezamenlijks meer doen? 
Jawel, wij willen het natuurlijk vieren als we weer opengaan en dat er weer muziek in het gebouw klinkt. Maar hoe en wanneer? Daar denken we hard over na.  We willen waarschijnlijk met een feestelijke voorspeelavond het seizoen afsluiten. We zitten erover te denken deze ook live uit te zenden zodat publiek veilig kan kijken en wij de leerlingen die voorspelen, op gepaste afstand  kunnen laten spelen.  

Is de school langer open dit seizoen? 
In principe handhaven we de gewone vakantieplanning, zie: https://muziekendansschoolheiloo.nl/vakanties/
Als docenten nog tijd nodig hebben om lessen in te halen en dat ook lukt met hun eigen zomerplannen en die van hun leerlingen, stellen wij hen in staat dat op school te doen.  

Als ik lessen mis tijdens deze periode worden die dan nog dit seizoen ingehaald? 
Dat is wel de bedoeling. Wij hopen dat we dit jaar zoveel mogelijk gemiste lessen kunnen inhalen. Omdat veel leerlingen nu online les krijgen, en dus geen lessen missen, hebben de meeste docenten straks ruimte om in de extra tijd ook de lessen met de andere leerlingen in te halen. 

Als mijn lessen dit seizoen niet meer ingehaald kunnen worden wat gebeurt er dan? 
Een muziekschooljaar bestaat uit 38 lessen en musical telt 36 lessen. Als er leerlingen zijn die door de sluiting van MDH niet aan dit aantal komen, zullen wij mogelijk deze leerlingen volgend seizoen alsnog deze extra lessen geven. In principe geldt volgens onze voorwaarden dat restitutie mogelijk is vanaf de derde gemiste les (zie hieronder).  

Wat gebeurt er als ik dit jaar stop met de lessen en dus volgend jaar niet de gemiste lessen kan inhalen? 
Allereerst hopen we natuurlijk dat je dan toch die lessen in het nieuwe jaar wilt afnemen. Jouw docent gaat ook eerst met jou kijken of je dat wilt. Mocht dat toch niet lukken dan kun je om restitutie vragen voor de gemiste lessen. Wij betalen onze docenten door in deze periode, wij vinden dat we dat als goed werkgever verplicht zijn. Dit geldt ook voor onze zzp’ers die het al erg moeilijk hebben in deze tijd. Om dit mogelijk te maken doen we ons uiterste best om voor zoveel mogelijk leerlingen een volledig jaar te garanderen. Dat zal niet voor iedereen lukken. In ons lesgeldregelement/algemene voorwaarden staat dat u recht heeft op restitutie als er meer dan 2 lessen niet gegeven konden worden door de muziek- en dansschoolMaar omdat dit voor ons allemaal een overmachtssituatie is, hopen wij dat u, mits dat mogelijk is, solidair wilt zijn met onze muziek– en dansschool en ondanks de gemiste lessen geen terugbetaling zal vragen aan het einde van het seizoen. Wij zullen uw steun hard nodig hebben om deze periode door te komen.  

Wat gebeurt er als ik nu toch wil stoppen met de lessen? 
U kunt te allen tijde stoppen bij de muziekschool, u bent dan meestal wel gebonden aan een maand opzegtermijn. Opzeggen gaat altijd via de administratie (info@muziekendansschoolheiloo.nl) nooit via de docent! Dit gaat nog wel eens mis vandaar het uitroepteken. Natuurlijk is het wel zo netjes om dit ook je docent te melden maar daarmee zijn de lessen nog niet opgezegd. 

Wat moet ik doen als ik door deze crisis niet meer aan mijn verplichting kan voldoen en wel moet stoppen met de lessen? 
Graag wijzen wij u op het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Zij betalen voor kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar de contributie of het lesgeld en eventueel benodigdheden zoals dansschoenen of de huur van een instrument als u het zelf niet (meer) kunt bekostigen. Valt u buiten deze categorie, dan kunt u de directie een mail sturen met een verzoek met onderbouwing om meteen te stoppen. Deze mail kan naar directie@muziekendansschoolheiloo.nl 

Wat gebeurt er als ik in een ensemble speel of zing dat dit seizoen niet meer alle repetities kan inhalen?
In principe hebben alle docenten dit al met hun groepen afgestemd. Neem bij onduidelijkheid contact op met uw eigen docent.  

Wat gebeurt er als ik net voor een korte cursus heb betaald en deze onderbroken is door de sluiting van het gebouw. 
Indien mogelijk gaat de cursus verder waar deze is gebleven. Mocht de cursus dit jaar niet meer afgemaakt kunnen worden, dan kunt u restitutie vragen voor de gemiste lessen.  

Wat gebeurt er als de maatregelen van de overheid verlengd worden?
Dan komen wij weer in de lucht met nieuwe antwoorden.